NL

Boeken

Door onze samenwerking met het Davidfonds kunnen wij u volgende boeken aanbieden

Stille Steden van Flanders Fields

Gids voor de WO I-begraafplaatsen in West-Vlaanderen

 

‘Stille Steden van Flanders Fields’ bevat boek + bezoekersgids. Het vertelt het verhaal van àlle WO I-begraafplaatsen in West-Vlaanderen, van Tyne Cot Cemetery tot de Duitse begraafplaats in Langemark, van Lijssenthoek Military Cemetery tot de Belgische Militaire Begraafplaats in De Panne. In totaal passeren liefst 231 begraafplaatsen de revue. Meer dan 500 individuele graven worden apart behandeld: deze soldaten komen als het ware opnieuw tot leven, hun graven krijgen een gezicht. Het geheel wordt gelardeerd met ontroerende levensverhalen van beroemde gesneuvelden, zoals de ‘winnaars’ van het Victoria Cross (hoogste Britse militaire onderscheiding), of de soldaat die model stond voor ‘Peter Pan’. Uitmuntend fotomateriaal van toen en nu maakt het plaatje van ‘Stille Steden van Flanders Fields’ compleet.

EXTRA: gratis handige bezoekersgids 256 pag. met o.a. alle routes en plannetjes van de begraafplaatsen!

 

foto boek : Zie onder foto’s  - boeken

 

 

Sporen van de Grote Oorlog

33 West-Vlaamse WO I-hotspots om niet te missen

 

Ons land is helaas het schouwtoneel geweest van menige oorlog, maar geen enkele spreekt zo tot de verbeelding en liet zoveel sporen achter als de ‘Grote Oorlog’. Bij de herdenking van WO I gaat steevast grote aandacht naar Ieper en omstreken. Minder bekend is dat het hele grondgebied van West-Vlaanderen, van Koksijde tot Westvleteren en van Nieuwpoort tot Waregem, bezaaid is met ontroerende plekjes die de oorlog van 1914-1918 in herinnering brengen. Dit boek leidt u naar 33 van deze plaatsen, verspreid over de provincie. Elk hoofdstuk is gedegen uitgewerkt en geïllustreerd met verbluffend fotomateriaal. Stuk voor stuk zijn dit plaatsen die u emotioneel naar de keel zullen grijpen, niet te missen voor wie met kennis van zaken de gruwel van WO I wil ondergaan.

Recensies: zie o.a. op reisboeken.be of leestafel.info

Behandelde hotspots: Brandhoek, Brooding Soldier, De Panne, Dodengang, Harelbeke, Hooge Crater, IJzertoren, In Flanders Fields Museum, Iers Vredespark, Koksijde, Langemark Duitse begraafplaats, Last Post, Lijssenthoek, John McCrae Site/Essex Farm, Menenpoort, Nieuwpoort Memorials, Passchendaele 1917 Memorial Museum, Ploegsteert Memorial, Pool of Peace, Polygon Wood, William Redmond Memorial, Sanctuary Wood/Hill 62, St. George’s Memorial Church, Talbot House, Tyne Cot, Vladslo, Waregem Amerikaanse begraafplaats, Westvleteren/Sixtusabdij.

 

 

WO I in Monumenten en Begraafplaatsen

De Grote Oorlog, toen en nu

 

De gruwel van de Eerste Wereldoorlog mondde uit in een imposante culturele erfenis van gedenktekens, monumenten en begraafplaatsen. Dit boek brengt toen en nu samen: het relaas van de Grote Oorlog, verteld aan de hand van de vaak zeer mooie en dramatische gedenkplaatsen verspreid over het hele Belgische grondgebied. Een relaas boordevol bijzondere invalshoeken en aangrijpende verhalen.

Het verhaal van toen en nu begint op 4 augustus 1914, wanneer nabij de Duitse grens in de buurt van het dorpje Thimister de eerste Belgische militair, een verkenner, sneuvelt en er in 1923 ook een monument krijgt. Het eindigt met de laatste militairen die in Bergen sneuvelen op 11 november 1918. Van die ene dode in Thimister gaat het verder naar de graven van een 50-tal burgerslachtoffers in Visé en naar honderden militairen die vielen in de strijd rond de forten van Luik en Namen, waarna we het spoor van de Duitse opmars volgen in Leuven, Brussel, Antwerpen … om ten slotte een ‘hoogtepunt’ te bereiken in de grote knekeltuin van de Westhoek. De specifieke aanpak van dit boek, opgevat binnen zowel een chronologisch als geografisch kader, levert een uniek inzicht op, omdat het aantal graven gestaag toeneemt met het voortschrijdende oorlogsgeweld. De overweldigende kleurenpracht en de aparte benadering spreken ook lezers aan die met dit boek in de hand daadwerkelijk willen genieten van enkele van de mooiste en emotioneel aangrijpendste plekjes in België.

‘WO I in monumenten en Begraafplaatsen’ vormt een twee-eenheid met ‘WO II in Monumenten en Begraafplaatsen’, van dezelfde auteur en eveneens verkrijgbaar via deze website. Voor een bijzondere aanbieding bij de aankoop van beide boeken tegelijk, zie verder.

 

 

WO II in Monumenten en Begraafplaatsen

De Tweede Wereldoorlog, toen en nu

 

De 100-jarige herdenking van WO I zou de burger kunnen doen vergeten dat ons land het nog zwaarder te verduren kreeg in de Tweede Wereldoorlog, toen België kreunde onder de meedogenloze expansiepolitiek en de militaire bezetting door nazi-Duitsland. In de periode 1940-1945 vielen 86 000 Belgische slachtoffers te betreuren, zijnde ongeveer het dubbele van WO I. De totale verliezen in mensenlevens als gevolg van WO II worden geschat op ongeveer 72 miljoen …

Dit boek schetst het verloop van het oorlogsgebeuren aan de hand van begraafplaatsen en monumenten vanaf de inname van het Belgisch fort Eben-Emael door Duitse luchtlandingstroepen (mei 1940) tot en met het ‘Von Rundstedt Offensief’ met als eindresultaat het debacle van Duitse tank- en elite-eenheden en een geallieerde overwinning. Diverse deelaspecten van WO II komen chronologisch aan bod in woord en beeld. Ook minder bekende facetten van het conflict worden onder de aandacht gebracht.

Wist u bijvoorbeeld dat … ?

… de Amerikaanse bevelvoerder Patton begraven werd in Luxemburg?

… van de in totaal 600 000 Belgische militairen er 225 000 naar Duitse krijgsgevangenkampen werden gebracht?

… de familie van wielerlegende Eddy Merckx betrokken partij was bij een bloedige afrekening tussen verzetslieden en collaborateurs in Meensel-Kiezegem?

… in 2005 nabij Foy een monument werd opgericht voor de gesneuvelden van de ‘Easy Company’, bekend van de tv-reeks ‘Band of Brothers’?

… in enkele Brusselse straten gedenkstenen (of ‘Stolpersteine’) werden aangebracht ter herinnering aan slachtoffers van door nazi-Duitsland vervolgde minderheden zoals Joden, Jehova’s, Roma’s en homoseksuelen?

 

‘WO II in monumenten en Begraafplaatsen’ vormt een twee-eenheid met ‘WO I in Monumenten en Begraafplaatsen’, van dezelfde auteur en eveneens verkrijgbaar via deze website. Voor een bijzondere aanbieding bij de aankoop van beide boeken tegelijk, zie verder.

 

 

Het Ansicht van de Grote Oorlog

WO I in 303 postkaarten

 

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de postkaart (of ‘prentbriefkaart’) de voornaamste band tussen militairen en thuisfront. De postkaart was een onderdeel van wat men de ‘totale oorlog’ ging noemen. Erg vaak was de postkaart drager van een ontroerende communicatie tussen soldaat en geliefde, of soldaat en moeder of vader. Af en toe spaarde de soldaat al zijn soldij om een dure geborduurde zijden kaart te kunnen kopen: tijdens de oorlog werden er meer dan tien miljoen geproduceerd. Een totaal inzicht van de Grote Oorlog is dan ook niet mogelijk zonder een gedegen blik op het massaal gebruik van postkaarten in die periode.

 

Wist u bijvoorbeeld dat … ?

… naargelang de diverse posities waarop de postzegel werd aangebracht, dit een geheime boodschap tussen geliefden inhield, variërend van ‘vriendschap’ tot ‘vurige liefde’?

… de eerste postkaarten werden gedrukt in Oostenrijk-Hongarije en ‘Correspondenz-Karte’ heetten?

… Duitse postkaarten een vertekend beeld gaven van de beschieting van Antwerpen, omdat het een fraaier plaatje opleverde te doen alsof er was geschoten vanaf de Scheldedijk?

… het ‘in’ was om vrouwen op postkaarten te laten poseren in gevechtskledij, hoewel zij tijdens de Grote Oorlog geen wapens mochten opnemen?

… grote kunstenaars postkaarten ontwierpen in dienst van de strijdende partijen en dat er schitterende exemplaren in omloop waren naar ingekleurde tekeningen van Joe English, de voornaamste illustrator van de Vlaamse Beweging?

 

 

 

Belegerd Verleden

Roman

 

Jörgen Bayens, een Duitse historicus, gaat aan de hand van brieven, dagboeken en mondelinge overleveringen op zoek naar zijn Vlaamse roots. Zijn Antwerpse grootmoeder, die hij nooit gekend heeft, maar die door haar sterke persoonlijkheid en politieke keuzes een zware hypotheek legde op de familie, blijft voor hem een raadsel. Naarmate Jörgen, bijgestaan door zijn vriendin Finne, dieper graaft naar verraad, wraakneming en geheimen in Antwerpen, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende belegering van de stad, hoopt hij inzicht te verwerven in een persoonlijke, hedendaagse tragedie die zijn bestaan op losse schroeven dreigt te zetten.

‘Belegerd Verleden’ biedt talloze invalshoeken op deze dramatische periode, van de eerste veldslag tussen Duitsers en Britten in Bergen, het zeppelinbombardement op Antwerpen, tot de Vlaamse collaboratie in het Activisme en de Raad van Vlaanderen. De talloze interacties tussen kleurrijke en op bestaande personen gebaseerde personages, zoals de Amerikaanse verslaggever Eugene Rawlins, de Ierse fotograaf Donald Maupin, Vlaamse burgers en Duitse diplomaten, voeren de spanning in deze historische thriller op tot een verrassende ontknoping, zowel in het verleden als het heden.

Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge Hotel Hinterland Izenberge

contact

Beauvoordestraat 9
B-8691 Izenberge-Alveringem
T +32 (0) 58 / 31 60 51
info@hotelhinterland.be
webdesign by Stardekk ×

reservaties

Gelieve de data van uw verblijf te selecteren om de beschikbaarheid te controleren

Bekijk de kalender
Aankomst
Vertrek
Secure booking button by Cubilis
Hotel Hinterland Izenberge
LOADING...
volgende foto bekijken volgende foto bekijken